Święta zbliżają się z każdym dniem, trzeba zaplanować gotowanie tradycyjnych potraw. W niektórych przypadkach zamiast wieczoru w kuchni odbywa się zamieszanie godne obsługi przez sporą firmę logistyczną. Tylko czy faktycznie warto urabiać się po łokcie? Może zamówienie potraw jest nie tylko wygodniejsze, ale i tańsze?
Zalety zamawiania dań wigilijnych
Święta kojarzą się ze śniegiem, ubraną choinką, prezentami i wigilijnymi potrawami. Wyczekujemy wszystkich pięknych rzeczy i nastroju, a rzeczywistość jest przeważnie zupełnie inna.
Zamiast śniegu jest chlapa lub całkowity brak białego puchu, choinkę kupujemy na ostatnią chwilę, tak samo, jak prezenty i jedzenie. Co strasznie nas denerwuje, bo przeciskamy się w wielkim tłoku i marnujemy czas, zupełnie jak wszyscy inni. Czy nie lepiej byłoby zapłacić, aby ktoś zrobił to za nas? Jakie płyną z tego korzyści?
- Oszczędzamy czas – Możemy poświęcić go rodzinie, zamiast stać w kuchni kilkanaście godzin (ile dokładnie dowiesz się w dalszej części artykułu, o samodzielnych przygotowaniach).
- Nie musimy sprzątać – Odpada mycie garów, patelni, piekarnika, prodiża, mikserów i innych sprzętów kuchennych.
- Wszystko się uda – Zamawiamy potrawy ze sprawdzonych miejsc. Jako kuchenni amatorzy możemy spaprać wigilijne dania, takiego ryzyka nie ma, jeśli złożymy zamówienie u dobrego kucharza.
- Oszczędzamy pieniądze – A może to wcale się nie opłaca? Zaraz sam podejmiesz decyzję.
Święta tuż tuż, a Ty nie wiesz jaką choinkę wybrać? Z tego artykułu dowiesz się, czy powinieneś wziąć żywą ciętą, w donicy, czy sztuczną. Porównuję względy finansowe, ekologiczne i praktyczne.
Ile kosztuje zamówienie wigilijnych potraw?
Nie będę podawał zmyślonych cen, takich rzeczy nie toleruję na blogu. Wszystkie oferty są realnymi cenami, jakie uzyskałem, pytając firmy cateringowe, restauracje, sklepy z garmażerką czy przeglądając indywidualne ogłoszenia. W sumie było ich ponad 50.
Nie będę wklejał tu całej tabelki z podziałem na firmy. Zamiast tego podaję zestawienie najniższych, najwyższych i średnich cen w przeliczeniu na kilogramy oraz porcje (zależnie od ofert). Dzięki temu możesz samodzielnie sprawdzić, ile kosztowałaby Twoja wigilia.

Rozstrzał cen jest znaczny, ale zależy też od miejsca, w którym zamawiamy. Inne ceny mają małe garmażerki, a inne renomowane restauracje. Zapytania wysyłałem do firm i osób na terenie Warszawy i okolicznych miejscowości.
Wbrew pozorom, w mniejszych miastach ceny wcale nie były niższe. Nie potwierdza to powszechnego przekonania, że w centrum drogo, a na obrzeżach taniej.
Ile kosztowałaby wigilia dla 4 osób, biorąc pod uwagę cenę za porcję?
- Minimalny koszt: 301,80 zł
- Średni koszt: 550,64 zł
- Maksymalny koszt: 898,92 zł
- Różnica między najwyższą i najniższą ceną: 597,12 zł
Najlepsze oferty bankowe
Kwiecień 2025
Codziennie aktualizowane rankingi
Promocje bankowe do 1.060 zł premii
Lokaty do 8%
Konta osobiste do 800 zł bonusu
Konta oszczędnościowe do 7,5%
Konta firmowe do 2.200 zł premii
Karty kredytowe za darmo
Na pierwszy rzut oka wydaje się to dość dużo. Średnio 550,64 zł za samą wigilię, gdzie często budżet na jedzenie w ciągu całego miesiąca wynosi ponad 1.000 zł. Czy to faktycznie tak dużo? Czy samodzielne przygotowanie jest tańsze? Zaraz się przekonamy. Najpierw sprawdzę cenę poszczególnych potraw, a potem koszt całkowity.
Na co zwrócić uwagę zamawiając wigilijny catering?
- Przede wszystkim powinniśmy najpierw w takim miejscu czegoś spróbować. Szkoda wydać kilkaset złotych na posiłek, który zwyczajnie jest niesmaczny. Co innego zamówić słabą pizzę, a co innego kiepską wigilię.
- Zamówienia należy składać z odpowiednim wyprzedzeniem. Nikt nie uratuje nas, gdy przypomnimy sobie o tym dzień wcześniej. 90% firm podało mi termin do 19 grudnia, tylko kilka jako datę graniczną określiło 14 grudnia.
- Ile kosztuje odbiór zamówienia. W większości miejsc można bezpłatnie odebrać swoje zamówienie, w niektórych jednak nie ma takiej możliwości. Dostawa to od 30 zł do 100 zł. W niektórych firmach dostawa jest tylko na odpowiednich tacach, za które należy wpłacić kaucję.
- Uważnie czytać ofertę: Cennik, porcje, gramatury. Porcja pierogów za 5,50 zł to najniższa oferta, jaką dostałem, jednak dotyczy ona 3 sztuk. U konkurencji może i najniższa cena to 12 zł, ale za 10 sztuk. To prawie o połowę taniej.

Ile kosztuje samodzielne przygotowanie wigilii?
Analizuję koszt przygotowania dokładnie tych samych potraw wigilijnych. Wszystkie przepisy, z których pobrałem ilości produktów, niezbędnych do ich przygotowania pochodzą ze strony Kwestia Smaku.
Ceny produktów, to najniższe ceny, jakie udało mi się znaleźć na stronach popularnych marketów spożywczych podczas pisania artykułu. Każdego dnia mogą się zmienić.
Koszty przeliczone są już na ich odpowiednik w przepisie. Np. 1 kg mąki kosztuje 1,69 zł, w przepisie zobaczysz już koszt potrzebnych 300 g, czyli 51 gr (Poszczególne produkty ważone przeze mnie samodzielnie na wadze elektronicznej z dokładnością do 0,01 g np. jabłko, ząbek czosnku itp.).
W przepisach podaję główne koszty, a pomijam te minimalne, jak litr wody (kosztujący 1 gr), czy szczyptę soli lub pieprzu.
Jeśli nie interesują Cię poszczególne pozycje, przewiń dalej, tam dostaniesz streszczone zestawienie.
Uszka:
6 porcji, około 60 uszek
Czas przygotowania: około 1 godzina 35 minut
- 300 g mąki pszennej (51 gr)
- 40 g suszonych grzybów (10,31 zł)
- 2 cebule (96 gr)
- 50 g masła (1,07 zł)
- Razem 12,85 zł
Barszcz:
6 porcji
Czas przygotowania: około 45 minut
- 40 g suszonych borowików (10,31 zł)
- 1 cebula (48 gr)
- 2 ząbki czosnku (50 gr)
- 3 liście laurowe (30 gr)
- 2 kg czerwonych buraków (1,98 zł)
- 4 ziela angielskie (20 gr)
- 1/2 selera (57 gr)
- 1 jabłko (53 gr)
- Razem 14,87 zł
Bigos z suszonymi grzybami:
4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
- 800 g kiszonej kapusty (4,08 zł)
- 50 g suszonych borowików (17,48 zł)
- 1 marchewka (22 gr)
- 1 duża cebula (50 gr)
- Razem 22,28 zł
Kapusta z grochem:
4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
- 150 g grochu łuskanego (48 gr)
- 400 g kiszonej kapusty z marchewką (2,04 zł)
- 1 cebula (48 gr)
- Razem 3 zł
Karp smażony:
6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut
- 1 Karp wypatroszony (22,50 zł)
- mąka do panierki (50 gr)
- Razem 23 zł
Karp w galarecie:
6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina
- 1 karp około 1,5 kg (22,50 zł)
- 1 marchewka (22 gr)
- 1 pietruszka (1,04 zł)
- 1 cebula (48 gr)
- kawałek selera (30 gr)
- 3 liście laurowe (30 gr)
- żelatyna (2,99 zł)
- sok z cytryny (90 gr)
- Razem 28,73 zł
Kluski z makiem:
2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
- 300 g makaronu łazanki (2,39 zł)
- 250 g gotowej masy makowej (4,37 zł)
- Razem 6,76 zł
Krokiety z kapustą i grzybami:
4 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut
- 320 g mąki pszennej (54 gr)
- 4 jajka (2-4 zł)
- 1 szklanka mleka (50 gr)
- 1 szklanka wody gazowanej (17 gr)
- 500 g kapusty kiszonej (2,60 zł)
- 5 g suszonych grzybów (1,29 zł)
- 1 cebula (48 gr)
- bułka tarta (1,16 zł)
- Razem 8,74 zł – 10,74 zł
Kutia:
2 porcje
Czas przygotowania: około 4 godziny
- 1 szklanka ziaren pszenicy (1,84 zł)
- 1 szklanka maku (6,12 zł)
- 1/2 szklanki cukru pudru (25 gr)
- 4 łyżki miodu (42 gr)
- 50 g rodzynek (76 gr)
- 50 g migdałów (2,75 zł)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (1,87 zł)
- Razem 14,01 zł
Makowiec:
2 strucle po 35 cm
Czas przygotowania: 2 godziny 35 minut
- 500 g mąki pszennej (85 gr)
- 50 g drożdży (50 gr)
- 50 g cukru (12 gr)
- 200 ml mleka (40 gr)
- 4 jajka (2-4 zł)
- 50 g masła (1,07 zł)
- 850 g gotowej masy makowej (14,86 zł)
- 50 g orzechów (2,50 zł)
- 50 g suszonej żurawiny (1,33 zł)
- lukier (3,59 zł)
- skórka pomarańczowa (1,39 zł)
- Razem 28,61 zł – 30,61 zł
Paszteciki z kapustą i grzybami:
Około 40 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny 25 minut
- 250 g mrożonych podgrzybków (11,99 zł)
- 500 g kapusty kiszonej (2,60 zł)
- 1 cebula (48 gr)
- 1/3 jabłka (18 gr)
- 140 g suszonej żurawiny (2,66 zł)
- 3 żółtka (1,5-3 zł)
- 100 g masła (2,15 zł)
- 35 g drożdży (50 gr)
- 250 ml mleka (50 gr)
- 350 g mąki pszennej (0,59 zł)
- Razem 23,15 zł – 24,65 zł
Pierogi z kapustą i grzybami:
Około 100 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów (59,85 zł)
- 1 kg kiszonej kapusty (5,10 zł)
- 1 marchewka (22 gr)
- 1 pietruszka (1,04 zł)
- 3 cebule (1,44 zł)
- Razem 67,65 zł
To trochę duża porcja, więc podzielimy koszty, na 4 osoby wystarczy 40 pierogów: 27,06 zł
Ryba po grecku:
6 porcji
Czas przygotowania: 50 minut
- 800 g filetów dorsza (32 zł)
- 500 g marchewki (85 gr)
- 150 g pietruszki (1,09 zł)
- 100 g selera (32 gr)
- 1 duża cebula (48 gr)
- 1 mały por (3,49 zł)
- 1 słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego (1,55 zł)
- Razem 39,78 zł
Jeśli chcesz zacząć robić dużo tańsze i lepsze zakupy, sprawdź tekst jak oszczędzać na kosztach jedzenia – 40 skutecznych sposobów.
Podsumowując: Ile kosztuje samodzielne przygotowanie 12 potraw wigilijnych?

Przypomnijmy sobie jeszcze raz zestawienie produktów do zamówienia:

Czy różnica jest aż tak wielka?
Samodzielne przygotowanie uczty dla 4 osób to 255,59 zł
Zamówienie tego samego kosztuje odpowiednio:
- Minimalny koszt: 301,80 zł
- Średni koszt: 550,64 zł
- Maksymalny koszt: 898,92 zł
- Różnica między najwyższą i najniższą ceną: 597,12 zł
W najtańszym wariancie oszczędzamy tylko 46,21 zł, ale tracimy mnóstwo czasu, bo prawie dobę. Takie gotowanie rozkłada się na 2-3 dni, choć cały proces można skrócić, przygotowując kilka potraw jednocześnie, o ile jest to możliwe. Zejdźmy do 15 godzin dla mistrzów kuchni. To równowartość 4,43 zł na godzinę. Trzymając się pełnego czasu gotowania (21 godzin i 25 minut), oszczędzamy już tylko 3,09 zł na godzinę.
Czy nasz czas nie jest wart więcej? Może zamiast 15 godzin w kuchni, lepiej zarobić na różnicę, przebywając 5 godzin w pracy? To decyzja indywidualna. Przypominam tylko, że to czas poświęcony jedynie gotowaniu. Nie uwzględniłem tu w ogóle czasu potrzebnego na dojazd do sklepu, zakupy i powrót, a także zmywanie garów. Pominąłem też koszty paliwa na dojazd, prądu do piekarnika lub miksera, gazu do kuchenki czy wody i płynu do zmywania.
Płyn do zmywania? Serio chcesz to wszystko zmywać ręcznie? Lepiej sprawdź, ile możesz zaoszczędzić, kupując sobie zmywarkę.
Czas napisania jednego maila i wysyłki go do ponad 50 miejsc, wraz z późniejszym przejrzeniem ofert to niecałe 2 godziny. To bardzo duża dysproporcja – 10 razy mniej czasu!

Dostępny wybór dań wigilijnych:
Ceny minimalne nie były oczywiście oferowane przez jedną restaurację. Każda miała produkty zarówno tańsze, jak i droższe. Chęć wyciśnięcia jak najtańszego zestawu wiąże się więc z zamówieniem kilku potraw w kilku miejscach. Natomiast raz trafiłem na prawie najtańszą ofertę, gdzie za niemal całą kolację wigilijną dla 4 osób zapłaciłbym 279 zł. Braki w ofercie to kluski z makiem i kutia.
I teraz ktoś może zastanawiać się jak to? Najtańsze 4 porcje to 301,80 zł, a ta oferta to 279 zł? Co jest nie tak? No cóż, porcje przeliczałem na konkretne ilości. W ofercie widnieją pierogi z kapustą i grzybami: 5,50 zł / porcja (3 szt.). Trzy pierogi nie są dla mnie porcją, dlatego musiałem takie ceny podbić (do odpowiednika innych ofert) i już robiło się z tego ponad 300 zł, a nadal brak dwóch potraw.
Trzeba uważać, jeśli nie chcemy się negatywnie zaskoczyć. Tanie oferty mogą być skutkiem znacznie mniejszych porcji.
Ciekawostki podczas zamawiania potraw wigilijnych
Nie obyło się bez ciekawych odpowiedzi z wielu firm, jedne są śmieszne, inne mniej.
- Z tych wszystkich 50 firm, tylko jedna miała w ofercie kluski z makiem.
- Pewna firma zaoferowała mi 500 g makowca w cenie 110 zł. Tak, chcieli 220 zł za 1 kg makowca.
- W jednej cukierni dostawa do klienta kosztuje 45 zł, ale… nie ma jej w ofercie. (???)
- W innej firmie cateringowej, minimalne zamówienie dla klienta indywidualnego to 2.000 zł netto, dla firm 700 zł netto.
- Na zapytanie, do kiedy należy zgłaszać zamówienia, w jednym miejscu uzyskałem odpowiedź, że istnieje zasada „kto pierwszy ten lepszy”.
- Kolejna firma posiada minimalne zamówienia dla poszczególnych grup produktów, co nie jest niczym dziwnym. Dziwne natomiast jest to, że z deserów można zamówić 50 g sernika z rodzynkami, ale makowca już minimum 2,4 kg.
- Przedstawiciel „Exclusive restaurant” XXX (dalszej nazwy nie podaję) w odpowiedzi na maila o potrawy na wigilię spytał mnie, na kiedy tych potraw potrzebuję. No nie wiem, pewnie na Wielkanoc…
Kiedy robić wigilię samodzielnie, a kiedy zamawiać?
Zamawianie dań wigilijnych jest droższe niż samodzielne przygotowywanie, co nie jest niczym dziwnym. Ktoś musi zarobić za swoją pracę. Jednak najtańsze warianty wcale nie odbiegają cenowo na tyle, by w ogóle nie brać ich pod uwagę.
Jeżeli jesteś w stanie znaleźć tanią ofertę i nie masz ochoty na gotowanie lub masz dwie lewe ręce i zero poczucia smaku – zamawiaj. Szkoda się męczyć, tracić czas i przepłacać za coś, co i tak nie będzie Ci smakować.
Jeśli lubisz gotować, uważasz, że bez własnych potraw święta nie istnieją i masz na to czas – gotuj. Niektórzy naprawdę to lubią, a uczucie satysfakcji, gdy wszyscy zajadają ich specjałami. jest dla nich bardzo ważne.
Żeby tylko Twoje gotowanie nie skończyło się jak u Lotka: KLIK
18 comments
Wow, wszystko rozłożone na czynniki pierwsze – to mi się podoba! Ja nigdy nie zamawiałam, bo w przygotowaniu Wigilii pomaga mi mama i teściowa, ale generalnie nie mam nic przeciwko temu, żeby zamawiać. Zwłaszcza, że ostatnio czasu coraz mniej…
Pełen szacun za spisanie wszystkim cen i czasu robienia potraw!
Ktoś w końcu musiał zrobić to porządnie 😉
Hehe, fakt.
A tak btw. Twoja rodzina zamawia, czy robicie sami świąteczne potrawy?
Robimy sami, 3-4 potrawy. Pierogi, barszcz z uszkami i pieczoną rybę, może zrobię jakieś ciasto. Porcje na 2 posiłki, uwiniemy się w 3 godziny, przy okazji obgadamy kilka spraw. Szkoda nam czasu na więcej przygotowań. Wolimy go spędzić ze sobą, a stanie przy blacie nie jest najlepszym możliwym sposobem.
Super zestawienie! Jednak przy średnim koszcie zamawianie dań wychodzi dwa razy drożej. Trochę dużo 😉 No i ja akurat z tych tradycjonalistek, które co jak co, ale Wigilii to by nie wzięły na wynos 🙂
Podoba mi się to zestawienie, bo potwierdza moje przekonania, które mam od lat – święta to zło i niemal wszyscy zrobią wszystko, by było „prawidłowo”. Jako bezglutenowa wegetarianka nie mam co jeść przy tradycyjnym wigilijnym stole, nawet opłatka. I nie bardzo mnie to martwi, bo w naszej rodzinie od lat przygotowujemy własne wersje potraw. Jest ich mniej, ale to naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Jeśli komuś zależy, może zamówić do domu całą restaurację, tylko chyba nie o to chodzi w świętach.
Trochę wszyscy zapomnieli, że chodzi o szczególny czas z rodziną. Razem z żoną robimy 3-4 potrawy. Głównie pierogi, barszcz z uszkami i pieczoną rybę. Porcje przeważnie na 2 posiłki, szkoda nam czasu na więcej, bo wolimy go spędzić ze sobą, ale niekoniecznie stojąc przy blacie kuchennym.
Wykonales kawał dobrej roboty. Z pewnością niektórym pomożesz podjąć decyzję jak zorganizować nadchodzącą Wigilię. U nas jest głęboko zakorzeniona tradycja przygotowywania wszystkich potraw w domu. Na szczęście jest wiele rąk do pomocy! Niech każdy dokona wyboru odnośnie przygotowania potraw ale tak naprawdę powinniśmy się skupić na przeżywaniu a nie gotowaniu;)
Ja tylko dostarczam dane i obliczenia, tak jak mówisz, niech każdy sam dokona wyboru.
Pewnie, że warto! I czasem nawet warto zamówić mniej, ale mieć więcej czasu dla siebie. Można też zrobić coś co lubimy najbardziej a resztę zamówići tak.
Wow, jakie szczegółowe wyliczenia!
Na pewno będę w części korzystać z kateringu, gdy zostanę kobiecą głową rodziny. Póki co dziękuję Bogu za moją mamę, która ma jeszcze sporo sił na kuchenne szaleństwa. 😀
Jakbym miała robić wigilię dla naszej czwórki, to zdecydowanie biorę najtanszą opcję z cateringu niż urabianie się za zaoszczedzone 70 zł. Jeśli wigilia jest duża, i ma być na niej około 20 osób to już można się fajnie podzielić tym co kto przygotuje, wtedy nie odczuwa się tak ani wydatku, ani poświęconego czasu:)
My lubimy gotować i piec, także dla nas przygotowanie potraw Wigilijnych to bardzo wyczekiwany czas 🙂
Jeśli to faktycznie pozytywny element świąt, to bardzo miło, że kultywujecie takie zwyczaje. Zdecydowanie częściej to jednak zbędna nerwówka.
Osobiście co roku korzystam z wyprzedaży marketowej przed Wigilią. Zwykle w Wigilię o godz 12:00 w sklepie wciaz jest mnóstwo towaru i przeceniony o co najmniej 60%. W taki sposób gromadzę wigilijne posiłki , kupuje te ,które są naprawdę smaczne , nie najtanszy chłam z tablicą Mendelejewa ,przy przecenach można wybierać wśród dobrych produktów z dużym rabatem. W ten sposób w zeszłym roku spędziliśmy nad morzem Wielkanoc. Po prostu zawitaliśmy do znanego dyskontu przed zamknięciem i za 70 zł mieliśmy koszyk super produktów na kilka dni 🙂
Odkryłam Cię kilka dni temu i CZYTAM. Dziś z ciekawości też ten artykuł. No i rzeczywiście solidne zestawienia, porównania, analizy. Ja akurat lubię gotować, więc szczególnie przyjrzałam się składnikom potraw. I tu niespodzianka, aż sprawdziłam kilka razy: ten barszcz wigilijny własnej roboty to z … borowików? :)))
Cześć Gosia, cieszę się, że czytasz moje teksty.
Listę składników brałem z Kwestii smaku, ale zauważyłem brak buraków. Nie wiem jak do tego doszło, ale dzięki za czujne oko. Treść i wyliczenia już poprawione 😉